Zašto baš tampon štampa?

objavljeno u Blog

Kada ste poslednji put videli promotivnu olovku ili upaljač?

Upaljači ili olovke sa logom firme, kontaktom ili bilo kojom drugom informacijom su deo promotivnih kampanja mnogih naših kompanija i to nije pojava koja se događa bez razloga, ali da sada ne pričamo o promotivnim kampanjama, već za Vas imamo drugo pitanje. Da li znate kako se štampa na takvim malim zaobljenim površinama?

U pitanju je posebna tehnika u štampi koja se zove tampon štampa i koristi se baš za štampanje na tako nepristupačnim površinama. Tampon štampa se koristi za štampanje na predmetima od stakla, keramike, gume, a najčešće se koristi za pravljenje reklamnog materijala, ma da se lako prilagođava različitim površinama pa se smatra revolucionarnom tehnikom štampe.

Koje su prednosti tampon štampe?

Konvencionalna tehnika štampe, kao što je sito štampa, ograničena je na korišćenje pretežno ravnih površina i tu dolazimo do toga da je glavna prednost tampon štampe korišćenje silikonskog tampona koji omogućava otisak na teško dostupnim mestima.

Promene u industriji su česte i velike, to se odražava na brend kompanija, njihovu ponudu i tražnju na tržištu, a to sve predstavljaju osnove za promene koje utiču na izgled promotivnog materijala, a ova tehnika štampe nudi upravo mogućnost lakog usklađivanja.

Koje boje se koriste u tampon štampi?

Kod različitih aplikacija koriste se različite vrste štamparskih boja. Četiri vrste boja se koriste u tampon štampi, a to su: jednokomponentne boje, dvokomponentne boje, mešane i LED boje. Otisak kod tampon štampe je oko 4 – 20 mikrona što omogućava da drugi sloj nanesete bez puno čekanja na sušenje.

Kako izabrati odgovarajući tampon?

Tampon zapravo predstavlja silikonski jastučić i on predstavlja jezgro cele tehnike štampe. Danas se može pronaći u različitim formama kao št su okrugli, pravougaoni, linearni, a veoma je važno da izaberete kvalitetne, dovoljno čvrste i velike tampone. Tvrđi tamponi za Vas znače jasniji otisak, dok su manje šanse da se veći tamponi deformišu.

Kakva je situacija u Srbiji?

Srbija, zajedno sa Slovenijom ima velike potencijale za ovakav vid štampe, u odnosu na okolne države. Razvoj industrije u našoj zemlji doprinosi većoj potrebi za štampanje reklamnih materijala, što bi automatski značilo i potrebu za tampon štampom.

Svakako možemo da kažemo da je ovo vrlo fleksibilna tehnika štampe koja zbog svojih prednosti ima velike mogućnosti za daljih razvojom na našem području.