UV tehnologija boja – naša budućnost ili ipak ne?

objavljeno u Blog

U svetu štamparske industrije četo se polemiše o tome koje će tehnike štampe uskoro izumreti, a koje su one koje će se sve češće koristiti u budućnosti. Zašto?

Svi mi volimo da pratimo nova dešavanja u industriji i naravno da imamo konkurentsku prednost. Ma da se stvari izuzteno brzo menjaju sa razvojom tehnologije, ostaje nam samo da se pitamo, a kada se već pitamo hajde da prođemo kroz prednosti i nedostatke UV sistema pa posle toga ćemo možda biti korak bliže odgovoru na našu dilemu.

Prednosti UV boje:

Brzo vreme za sušenje: UV boja se gotovo odmah suši kada je izložena UV svetlu, što omogućava brže štampanje i završne procese u poređenju sa tradicionalnim bojom.

Živopisnost i jasnoća: UV boje nude svetle i živopisne boje, kao i odličnu jasnoću i oštrinu štampanih slika.

Dobra adhezija: UV boja pruža snažno prijanjanje na razne materijale, uključujući plastiku, metale i papir, što ga čini svestranim izborom za štampanje na različitim površinama.

Visoka izdržljivost: UV boja je otporna na vodu i abraziju, što ga čini idealnim za proizvode koji zahtevaju dugoročnu izdržljivost.

Nedostaci UV boje:

Viši troškovi: UV boja je uglavnom skuplje od tradicionalnih boja, što može povećati troškove štampanja.

Ograničeni opseg boja: UV ima ograničeniji raspon boja u poređenju sa tradicionalnim bojama, što može biti nedostatak za neke aplikacije za štampanje.

Zahtijeva posebnu opremu: UV boja zahteva posebnu opremu za štampanje, što može biti značajna investicija za neke štamparije.

Zabrinutost za zaštitu životne sredine: UV boja sadrži viši nivo potencijalno štetnih hemikalija u poređenju sa tradicionalnim bojama, što može predstavljati rizik za zdravlje ljudi i okolini ako se sa njom ne štampa pravilno.

Šta Vi mislite, da li je UV sistem samo trend ili ćemo tek osetiti sve njegove potencijale?!