UV štampa i specijalni efekti

objavljeno u Blog, Novosti

U poslednje vreme vidljiv je veliki interes ofset štampara koji UV  štampače koriste upravo za štampu specijalnih efekata koji su se pre radili tehnikom sitotiska. U ofsetnim pogonima najpopularniji je model dimenzija 60 x 90 cm jer je kompatibilan njihovoj proizvodnji u B2 formatu.

Korišćenjem digitalne štampe danas se sa lakoćom mogu postići rezultati koji su za klasične procese bili tehnički neizvodljivi ili preskupi. Kod korišćenja UV boja nema potrebe za izradom dodatnih alata, troškovi pripreme su niski, a svaki primerak može biti drugačiji. Ovako oplemenjena štampa može lakše da se plasira na tržište i postigne bolje rezultate prodaje. Kreativni potencijal i mogućnosti ove tehnologije zaista su veliki.

Kod štampe UV bojama, zbog brzog sušenja, nanos boja ostaje iznad površine podloge. Kod većih nanosa boja ovo rezultira efektom brusnog papira, odnosno dobija se reljefna struktura, tu pojavu je moguće pretvoriti u prednost.

Tehnologija sušenja i sastav UV boja do danas je toliko napredovao da je na jednom otisku moguće postići različite nivo glatkoće – od visokog sjaja do površina sa mat efektom. Ako želimo postići mat efekat, površina našeg otiska treba biti što sličnija brusnom papiru. Na takvoj površini se svetlost neravnomerno raspršuje, slabije se vraća do oka posmatrača i postiže se zagasiti ili mat otisak. Ukoliko isti dizajn otisnemo da nam površina bude zaglađena, svetlost će se odbijati os štampe i dobićemo takozvani sjajni otisak. Što bolje zagladimo površinu našeg otiska, sjaj će biti ravnomerniji i jači i dobi ćemo otisak visokog sjaja.

Na koji način se 3D otisak dobija?

UV boje se suše gotovo trenutno i relativno lako je postići ispis na istom mestu. Uz sloj po sloj, otisak se može izdići iznad štampane površine i dati mu sasvim novu, taktilnu dimenziju. Iako kupci ovu vrstu otiska doživljavaju kao 3D otisak, to bi se tačnije nazvalo reljefni otisak. Ovaj otisak oplemenjuje sve površine na kojima se nađe. Koristi se u komercijalne svrhe, za izradu vizit karti, pozivnica ili ekskluzivnih štampanih proizvoda. U ambalaži se koristi za ukrašavanje ili Brailovo pismo. Kombinovanjem laka kao podloge i završnoj sloja u boji ovakav otisak deluje jako ekskluzivno i ulepšaće jeftine površine da izgledaju luksuzno.

Još neki efekti koji se postižu UV štampom

Poslednjih meseci se sve više radi na štampi zlatne boje korišćenjem klasičnog CMYK-a. Mnoge podloge nisu pogodne za korišćenje folija, a mi iih vrlo lako UV bojama možemo dobiti kao otisak sa zlatnim efektom. Boja koja se koristi treba da bude dobro pingmentovana što osigurava visoku brilijantnost, a sa druge strane korišćenjem laka može se postići visoki sjaj.

Luksuzne brošure, korporativni godišnji izveštaji, korice knjiga, etiketa za vina ili diplome nezamislivi su bez dodatnih efekata, koji ih čine jedinstvenim. Kod korišćenja UV boja nema potrebe za izradom posebnih alata, troškovi pripreme su niski, a svaki primerak može biti drugačiji. Ovakav izgled štampe sigurno može lako da osvoji srce potrošača. Kreativna mogućnost i potencijal ove tehnologije su zaiste veliki.