Razmišljanje unapred – optimizovano planiranje proizvodnje

objavljeno u Blog

Planiranje proizvodnje zatvoreni je krug. Obuhvata detaljnu raspodelu materijala, resursa i procesa potrebnih za proizvodnju i isporuku proizvoda na vreme. Cilj planiranja je postizanje maksimalno učinkovitog proizvodnog procesa. To znači balansiranje potreba proizvodnje s raspoloživim resursima i sve to na najisplativiji mogući način.

Uloga planiranja u svakodnevnim proizvodnim procesima je velika i zbog toga se ne može i ne sme zanemariti. Zanemarivanje može rezultirati vrlo visokim gubicima. Ispravno planiranje znači da kompanija zna kako postići da svi proizvodni procesi funkcionišu zajedno na optimalan način. Ovaj zadatak nije moguće adekvatno izvršiti pomoću statičnih alata za planiranje, iako i oni mogu dobro funkcionisati pod pretpostavkom da će svi planirani koraci biti dovršeni na vreme i bez ikakvih promena. No, promene u proizvodnji su česte, što otvara prostor alatima za dinamičko planiranje. Oni uzimaju u obzir promene i ograničenja te na proizvodnju gledaju kao na deo integriran s ostalim poslovnim operacijama. Jedna od najvažnijih razlika između statičkih i dinamičkih alata za planiranje upravo je mogućnost integracije s drugim poslovnim i proizvodnim područjima.

Optimalni tok proizvodnje može se postići samo ako se na planiranje gleda kao na deo učinkovitog proizvodnog procesa, gde su svi podaci međusobno povezani. Rezultat toga je da radni nalog, pre nego što dođe do plana proizvodnje, već uzima u obzir mnoge detalje vezane za materijale i planiranje poslova. Osim toga, može i da upravlja datumom isporuke, povezivanje s proizvodnim pogonom, raspoređivanje poslova…

Više možete pročitati na: https://print-magazin.eu/razmisljanje-unaprijed-optimizirano-planiranje-proizvodnje/