Ofset boje, da ili ne?

objavljeno u Blog

Za razne štampane artikle, uključujući periodične publikacije, novine, brošure, kataloge, postere i ambalažu, često se koristi ofset štampa. To je jedna od omiljenih opcija za komercijalne aplikacije za štampanje zbog svog kapaciteta da efikasno kreira ogroman broj visokokvalitetnih otisaka. Ofset boje su neophodna za ovu tehniku štampanja jer nude nijanse, konzistentnost i performanse potrebne za vrhunske rezultate štampe.

Prednosti ofset boje:

Dosledno i visokokvalitetno štampanje: Ofset boja proizvodi visokokvalitetnu štampu sa doslednom reprodukcijom boja i slike, što ga čini popularnim izborom za komercijalno štampanje.

Dobra pokrivenost i neprozirnost: Ofset boja pruža odličnu pokrivenost i neprozirnost, čak i na tamnom ili obojenom papiru, što ga čini svestranim izborom za razne aplikacije za štampanje.

Dobra štampanost: Ofset boja je jednostavna za štampu i nudi dobru ravnotežu boje, što smanjuje pitanja kao što su skladištenje, krvarenje i neravnomerno štampanje.

Brzo vreme sušenja: Ofset boja se brzo suši, što omogućava brzo štampanje i završne procese.

Nedostaci Ofset boje:

Zabrinutost za zaštitu životne sredine: Ofset boja tipično može imati negativne uticaje na životnu sredinu zbog upotrebe neobnovljivih resursa i generacije isparljivih organskih jedinjenja (VOCS) tokom štampanja.

Duže vreme podešavanja: Ofset štampa zahteva duže vreme podešavanja u poređenju sa digitalnim štampanjem, što može biti nedostatak za kratkotrajne ili vremenski ograničene poslove štampanja.

Ograničena fleksibilnost: Ofset štampa zahteva stvaranje štamparskih ploča, što može biti skupo i dugotrajno i ograničava fleksibilnost da izvrše promene tokom procesa štampanja.

Ograničena podobnost za određene materijale: ofset boja nije pogodna za neke materijale, poput plastike ili metala, što može zahtevati upotrebu alternativnih metoda štampanja.