Najčešće korišćeni specijalni efekti

objavljeno u Blog

Specijalni efekti u štampi nisu lak posao, ali nisu ni neki poseban bauk. Navečćemo neke od danas najčešće prisutnih i korišćenih na tržištu, a sa kojim će se Vaš proizvod sigurno izdvojiti iz mase.

Otisak folije

Tehnika kojom se boja sa metalizirane folije pod uticajem visoke temperature prenosi na podlogu što daje sjajni efekat koji nije moguće postići ni jednom drugom tehnikom štampe. Prednost korišćenja tehnike sa folijom je ta što folije dolaze u različitm bojama i proizvode se u bezbroj dizajna i uzoraka.

Specijalne boje

Specijalne boje imaju moć zadržati pažnju što dovodi do dalje interakcije sa proizvodom, a to dugoročno gledano, pomaže rastu robne marke. Panton boje, metalik boje, fluorescentne, fosforescente, termoosetljive boje ili boje koje prilikom trljanja ispuštaju miris su samo neki od primera specijalnih boja.

Klasičnom četvorobojnom štampom (CMYK) moguće je reproducirati ograničen broj tonova. Zbog toga u štampi nije retka pojava pete, spotne ili panton boje. Te se boje koriste kada štampu želimo da učinimo posebnom, odnosno bogatijom od standardne. Ove boje dobijaju se mešanjem osnovnih boja – Purple, Violet, Reflex Blue, Process Blue, Green, Black, Yellow, Orange… – prilikom štampe

Lak

Lak je tekuća smola koja se dodaje štampanom proizvodu za postizanje sjajnog ili mat efekta. Slično kao providni gornji sloj boje, lak se nanosi kao završni sloj preko završene aplikacije. Osim što isticanje lakiranih detalja proizvodu daje dozu prefinjenosti, završni proizvod štiti od ogrebotina, mrlja i drugih vrsta oštećenja.Lakirani proizvo se danas često koristi u štampi, dok se smatra da je u ambalaži skoro neizostavan. Upotrebs laka je vrlo široka, može biti mat, sjajni, saten ili neutralan. Kada govorimo o lakiranju treba posebno istaći UV lakiranje koje proizvodu zaista nudi wow efekat. UV lak se suši gotovo trenutno pod UV svetlom i na štampi ostavlja odličan prvi utisak.

Postoje još nekoliko vrsta specijalnih efekata kao što su premazi, rezanje, reljefna štampa i mnogi nestandardni materijali i efekti. Za više informacija o specijalnim efektima i tome kako Vi možete da ih upotrebite, budite slobodni da nas kontaktirate.