Moć specijalnih efekata

objavljeno u Blog

Zadivljujuća kombinacija taktilne i vizuelne privlačnosti

Svi u grafičkoj branši već dugi niz godina slušaju o tome kako će štampa, zbog niza različitih razloga, vremenom nestati sa tržišta. Godine prolaze, međutim situacija u grafičkoj industriji ne slabi, već jača. Pojavljuju se mnoge zanimljivosti koje štampi daju samo na većem značaju, a jedna od njih su specijalni efekti. Specijalan efekat je način na koji se svakom štampanom proizvodu dodaje posebnost i luksuzan izgled.

Zašto koristiti specijalne efekte?

Specijalni efekti u štampi su pre svega lepi za oko. Oni takođe izazivaju korišćenje čula dodira za koji se smatra da je više povezan sa pamćenjem od korišćenja samo čula vida.

Specijalni efekti su u poslednjih par godina postali veliki bum i sve više klijenata štampu ne traži samo zbog štampe, već žele nešto posebno. Na klijente specijalni efekti ostavljaju dublji i snažniji utisak. I što je danas možda i najvažnije, izdvajaju proizvod iz mase.

Ljudi su po svojoj prirodi više zainteresovani za stvari koje im odmah privuku pažnju, što je jedna od velikih prednosti specijalnih efekata.

Široki raspon specijalnih efekata

Rastuća prilika za pružanje usluga štampe je ponuditi klijentima proizvode koji su ukrašeni ili poboljšani specijalnim efektima. Komercijalne štamparije, proizvođači ambalaža i drugi sigurno će imati koristi ako klijentima ponude proizvode koji se specijalnim efektima izdvajaju iz mase.

Danas na tržištu postoji veliki raspon specijalnih efekata koji svim štampanim materijalima, oglasnim i marketinškim, ambalaži, etiketama, brošurama, knjigama… omogućavaju da izgledaju jedinstveno i na prvi pogled osvoje krajnjeg kupca.

Osim samih specijalnih efekata, vrlo važna je i mogućnost njihovog korišćenja na širokom rasponu podloga. Kontinuirani napredak u tehnologiji ispisa, rešenja za doradu i podloga omogućava korišćenje novih metoda koje povećavaju snagu i vrednost štampe. Specijalni efekti u kombinaciji sa pravom podlogom štampane materijale mogu pretvoriti u visoko vredne proizvode.