Kružna ekonomija – vreme je da budemo radikalni!

objavljeno u Aktuelnosti

Cirkularna ekonomija je na dnevnom redu već nekoliko godina, ali smo u poslednjih nekoliko meseci videli veliki pomak u zabrinutosti javnosti zbog upotrebe plastike u ambalaži i zagađenja plastikom.

Videli smo kako EU objavljuje svoju plastičnu strategiju, globalne brendove poput Coca Cole koji postavljaju ambiciozne ciljeve za plastičnu ambalažu i TV programe poput Plave planete, Dejvida Atenboroa koji dodatno podižu pažnju svojim fokusom na okeansku plastiku.

Kao najodrživija kompanija za etiketiranje na svetu, sasvim je prirodno da inoviramo put napred ka konačnom rešenju za ambalažu. I kao deo UPM-a, kompanije Biofore, imamo potencijal da to ostvarimo.

Naš trenutni asortiman održivih proizvoda za označavanje prevazilazi današnje standarde, pružajući održivost u svakoj tački životnog ciklusa proizvoda. Koristimo radikalne inovacije da bismo razvili rešenja za koja se ranije smatralo da su neodrživa. Još uvek postoji način da se ide, ali danas pravimo ogromne korake u pravom smeru, stvarajući tanje i lakše proizvode koji se mogu reciklirati i biološki bazirani koji su nacrt za kružnu budućnost sutra. Na kraju krajeva, to je bio-budućnost koja je logično rešenje za kružno društvo, ali zahteva od nas da ponovo razmislimo o sistemu, ponovo razmotrimo moguće i upotrebimo radikalne inovacije da nas tamo dovedu.

Sa inovacijama u središtu našeg poslovanja i našom vodećom pozicijom u lancu vrednosti šumskih proizvoda, mi smo u jedinstvenoj poziciji da kreiramo rešenja zaista za etiketiranje koja će u potpunosti zaobići izazove konvencionalne plastike sa kojima se danas suočavamo – prekoračujući stare pristupe i procese za isporuku novih rešenja koja radikalno menjaju sisteme i preoblikuju način na koji razmišljamo i postupamo sa plastikom. Upravo je ovo razmišljanje potrebno planeti i potrebna su nam partnerstva da bismo do toga došli.

Mi u UPM Raflatac verujemo u saradnju u celom lancu vrednosti i zato smo se pridružili programu Circular Economi 100 (CE 100) fondacije Ellen MacArthur. Program CE 100 je pred-konkurentski inovacioni program osnovan da omogući organizacijama da razviju nove mogućnosti i brže ostvare svoje ambicije kružne ekonomije. On okuplja kompanije, vlade i gradove, akademske institucije, inovatore u nastajanju i podružnice u jedinstvenu platformu sa više zainteresovanih strana. Pridružite nam se na našem putovanju za pametniju budućnost. Zajedno možemo zatvoriti krug.