I šta ćemo sad?

objavljeno u Blog

2022. godina je bila tračak nade da će se situacija posle pandemije virusa konačno stabilizovati, ali svi su se uzalud nadali, započeo je rat u Ukrajini koji za sobom donosi još veće posledice.

Pored mnogobrojnih muka i prepreka sa kojima smo se susreli prethodnih godina, kao što su  razne blokade, povećanja cena, nedostatak materijala, radne snage, čini se da je trud da prebrodimo ovaj period uzaludan, problemi samo nastavljaju da se stvaraju. Možda smo se do sada privikli na ove nestabilne uslove, ali ako nismo, definitivno je da ćemo morati. Inflacija koja vlada svetom trenutno, svima zadaje velike glavobolje, što nije preskočilo ni našu štamparsku industriju.

Problemi sa gasom i strujom su nešto što nas tek čeka… Povećanje cena u prehrambenoj industriji još jedna je u nizu stavki koja direktno utiču na ambalažnu industriju. Proizvođači hrane biće primoreni da rade zajedno sa štamparima i pronađu održiva rešenja.

Šta možemo da uradimo?

Postoje nekoliko stvari koje će nam smanjiti troškove, kako bismo mogli uspešno da prebrodimo i ovu krizu. Upravljanje troškovima – počnite od sitnih troškova poput malih ušteda električne energije prelaskom na drugačije osvetljenje (naravno, uvek možete ugraditi UV-LED sistem u Vašu postojeću mašinu i uštedeti preko 50% potrošnje struje mašine), možete da analizirate svoje poslovanje kako biste utvrdili gde su Vaši najveći gubici i pronaći način da to rešite.

Uvek budite spremni, za sve moguće situacije koje nas nećepromašiti ili se bar potrudite da budete spremni na promene, jer će ih sigurno biti. Ako Vam je za utehu, štamparska industrija je retko ostvarivala godišnji rast ispod nivoa BDP-a, sigurno nam neće biti lako, ali jedno je sigurno – preživećemo.

UV-LED sistem je način na koji možete da počnete da razmišljate ukoliko želite dugoročne uštede, saznajte više na: Zašto UV-LED sistem?