EU sprema veliki „detox“ zabraniće „toksične hemikalije“ uključujući i PVC plastiku

objavljeno u Blog

Europska unija nedavno je objavila planove za „najveću zabranu ikad“. Naime, planira se zabraniti do 12.000 otrovnih hemikalija koje uključuju hemijske spojeve koji se koriste u proizvodnji različite plastike kao što je, naprimer PVC (polivinil hlorid). PVC se još uvek široko koristi u sign & display industriji upkros sve većem broju rešenja bez PVC-a.

Nove EU smernice vezane uz ograničenja u okviru „Strategije održivosti za hemikalije“ smatraju se prvim korakom za zabranu otrovnih hemikalija povezanih s rakom, hormonskim poremećajima, reprotoksičnim poremećajima, gojaznosti, dijabetesom i drugim bolestima.

Industrijske skupine kažu da bi do 12.000 supstanci moglo potpasti pod novi predlog. To bi, prema Evropskom uredu za okolinu (EEB), predstavljalo najveću zabranu otrovnih hemikalija na svetu ikad.

“Hemijske kontrole u EU obično su vrlo spore. S ovom strategijom EU planira najhrabriju „detoksikaciju“ koju smo ikada vidjeli. Lobisti petrohemijske industrije šokirani su onim što je sada na stolu. Novi plan obećava poboljšanje sigurnosti gotovo svih proizvoda.”, rekla je Tatiana Santos, predstavnica hemijske politike EEB-a.

U izveštaju se navodi da se plan po prvi put odnosi na čitave klase hemijskih supstanci. To uključuje sve usporivače gorenja, bisfenole, PVC plastiku, otrovne hemikalije u pelenama za jednokratnu upotrebu i PFAS, koji su poznati i kao „večne hemikalije“ zbog vremena koje im je potrebno da se prirodno raspadnu.

Navodi se da je globalno registrirano više od 190 milijuna sintetičkih hemikalija. Nova industrijska hemikalija u proseku se stvara svake 1,4 sekunde. Procenjuje se da se u EU-u koristi oko 200.000 hemikalija, a globalna prodaja se od 2000. do 2017.  više nego udvostručila. Po volumenu, tri četvrtine onih proizvedenih u Europi su opasne.

U posljednjih 13 godina zabranjeno je oko 2000 supstanci, više nego u bilo kojoj drugoj regiji u svetu. Sada procenjuju da bi između 4000 i 7000 različitih supstanci moglo biti zabranjeno do 2030. godine.