Drugi efekti koji se postižu sa UV štampačem

objavljeno u Blog, Novosti

Poslednjih meseci se dosta radi na štampi zlatne boje korišćenjem klasičnog CMYK-a. Mnoge podloge nisu pogodne za korišćenje folija, a sa UV štampačom može se vrlo lako postići zlatni efekat. Boja koja se koristi vrlo je kolorizovana i bogata pigmentom što osigurava visoku brilijantnost, a sa druge strane visoki sjaj se dobija korišćenjem laka. Kombinacijom tih elemenata može se dobiti vrlo lepa štampa zlatne boje.

Popularnost UV štampača je da su osigurali grafičarima jednostavan ispis mnogih otisaka na nestandardne površine poput drveta, stakla ili različitih vrsta plastike. Takođe, u poslednje vreme postoji velika zainteresovanost ofsetara koji UV štampače koriste upravo za štampu specijalnih efekata koju su pre odrađivali tehnikom sito štampe.

Koriste ga za manje površine kod proizvodnja korica za knjige na kojima treba otisnuti parcijalni lak, Brailleovo pismo ili beli otisak na tamnom dizajnerskom papiru. Kod izrada diploma ili pozivnica koristi se parcijalni lak. Za dizajnerske vizit karte koristi se štampa u više slojeva čime se postiže reljefni efekat debljine i po nekoliko milimetara.

Luksuzne brošure, godišnji finansijski izveštaji, korice knjiga, etikete za vina ili diplome nezamislive su bez korišćenja parcijalnog laka, bele boje ili reljefne štampe, a to je sve moguće sa UV štampačem. Investicija u UV sistem nije velika kada je pogodan za B2 format. Korišćenjem digitalne štampe danas se sa lakoćom može postići rezultat koji je za klasične procese bio tehnički nemoguć ili preskup. Kod korišćenja UV boja nema potrebe za izradom dodatnih alata, troškovi pripreme su niski, a svaki primerak može biti drugačiji. Ovako oplemenjena štampa može se lakše plasirati na tržište i postići bolje prodajne rezultate. Kreativni potencijal i mogućnosti su neograničene.